Kyseessä on kilta heille jotka ovat innostuneet sienestyksestä, marjastamisesta, yrteistä etc. luonnon antimien keräilystä syötäväksi. Hortan killalla on oma Facebook sivunsa, jonka tarkoitus on koota yhteen kaikki Haminan seudun asiasta innostuneet. Keskiaikailusta ei tarvitse olla innostunut.
Killan suojeluspyhimys on katolilainen Franciscus Assisilainen, joka on mm. ympäristön ja luonnonsuojelijoiden suojeluspyhimys. Kilta ei ole millään muotoa uskonnollinen, vaan suojeluspyhimysperinne tulee keskiajan kiltalaitoksilta.
Sana horta tulee kreikan kielen sanasta chôrto mikä tarkoittaa ruohoa.
Suomessa tämmöinen samoilu luonnossa tunnetaan hortoiluna.
Lisäinfoa aiheesta saa mm. hortoilu.fi
Hortan killassa aihe ei kuitenkaan lukkiudu pelkkään hortoiluun vaan myös viljeltäviin kasveihin.
________________________________________________________________________________
Vuohenputki
Aegopodium Podagraria, kirskål, ground elder, bishop`s goutweed
Vuohenputki on kevään ensimmäisiä villivihanneksia, sen lehdet työntyvät esiin heti lumien sulattua. Kasvin tunnistaa lehdistä jotka muistuttavat vuohen sorkkia. Joku sanoi ettei vuohenputkea saa hävitettyä kuin syömällä, meidän pihasta ei syömälläkään ! Vuosikausia taistelin,kitkin ja itkin mutta hävisin, samalla tutustuin tähän kasviin lähemmin. Sain selville mielenkiintoisia asioita, en tiennytkään millainen aarre kasvoi puutarhassa.
Lisäilen lehtiä vihreään salaattiin ja samalla saan C-vitamiinia suoraan luonnosta, vaikka kasvin maku on mieto siihen kannattaa totutella pikkuhiljaa. Lehdet ovat parhaimmillaan nuorina ja suppuisina, alasleikkauksen jälkeen se sinnikkäästi aloittaa uuden kasvun!
Keskiajalla vuohenputkea viljeltiin luostaripuutarhoissa ja munkkien mukana se kulkeutui Pohjolaan. Ranskassa ja Saksassa kasvi on arvostettu vihannes, sitä voi pakastaa, kuivattaa ja käyttää mausteena. Lehdet sopivat mm seuraaviin ruokiin: kaali- ja muihin keittoihin, nokkosen kera, kastikkeet, muhennokset, laatikko- ja pataruokiin, munakkaaseen, kermaviiliin ja kastikkeisiin, leipään ja ohukaisiin, teehen, yrttijuomiin, oliiviöljyssä paistettuna perunoiden, pastan, valkokastikkeen kanssa, myöhemmin valkoisia kukkia voi ripotella salaatteihin ja keittoihin
Vuohenputki rohtona
Kihtiä, reumaa ja reumaattisia vaivoja hoidetaan vuohenputkiteellä ja -kylpyvesillä, virtsatievaivoihin, torjuu tulehduksia, puhdistaa maksaa, parantaa sydämen ja verisuonten kuntoa, alentaa verenpainetta ja rauhoittaa mieltä.
Kannattaa tutustua! Lisätietoa saat esim Sinikka Piipon kirjasta "Villivihannekset".
_________________________________________________________________________________
Nokkonen Urtica dioica
Kansanomaisia nimiä:
Mukkonen, nokilainen, nokkeinen, nokkoskaali, nokolvainen, nokulainen, notkonen, nukulainen, nukuljainen, nupulainen, nupulkainen, polttarainen, polttiainen, riikolais-viholainen, siila, tsiila, vehreä kaali, viherkaali, vihalainen, vihantakaali, viholainen, vihulainen, ämmänkieli...
Nokkosen siemeniä kerätään kun siementertut roikkuvat alaspäin l. elokuussa.
Kasvi leikataan varsineen ja niistä tehdään nokkosvihtoja. Niput voi ripustaa jonnekin ilmavaan kuivaan paikkaan.
Kuivumisaikana kasveista poistuu samalla niihin tykästyneet pikkukirpat. Nokkosnippujen kuivuttua ne puidaan l. varsia hakataan esim. lakanan tms päällä jotta siemenet saa hyvin talteen ja kätevästi kasattua purkkiin tms. Puimisessa tulee myös lehtiä mukaan, ne voi erotella esim siivilöimällä jos haittaavat.
Vihulaiset kuivumassa
_____________________________________________________________________________
Voikukka Taraxacum
Voikukkia kasvaa Suomessa lähes 500 lajia, kasvia voi käyttää kukista juuriin, lehdissä on kolme kertaa enemmän ravinteita kuin salaatissa, keväällä ja loppukesällä eniten. Makuun voi totutella lisäämällä sitä salaatiin, salaattikastike peittää mahdollisen karvaan maun vaan mitä kitkerämpää sen terveellisempää! Kukkanuppuja voi talven varalle kuivata ja pakastaa, lisätä esim. smoothieihin ja leivonnaisiin.
Juuret kaivetaan maasta syksyllä ennen maan jäätymistä, ne pestään harjalla, pilkotaan pätkiksi ja kuivataan kuivurissa. Kuivattuna ne voi jauhaa tai lisätä ruokiin sellaisenaan. Juurissa on paljon verensokeria alentavaa inuliinia, se parantaa maksan toimintaa ja elimistön nestekiertoa, alentaa kolesterolia, helpottaa ruuansulatusvaivoja ja PMS-oireita, alentaa verenpainetta ja paljon muuta. Pihojen rikkaruoho on siis todellinen hyötykasvi!
Lisätietoa voikukan käytöstä saa esim. Sinikka Piipon "Villivihannekset" kirjasta.
Nyt on parasta nokkosensiemen keruuaikaa! Eiköhän aloiteta siitä.
VastaaPoista