Kaikissa ohjeissa on muokkausvaraa.
Huom! esim. peruna, paprika, lanttu ovat myöhemmän ajan aineksia. Sokeri on ollut kallista herkkua.
Vehnäjauho on pääasiassa ollut spelttiä, Suomessa nykyinen leipävehnä on yleistynyt vasta 1800-luvulla.
Marittan ohrasuurimopuuro
runsas 2 dl ohrasuurimoita
1 tl suolaa
1 l vettä
Kaikki ainekset voilla voideltuun uunivuokaan. Nokare voita antaa makua. Puuron voi esikypsentää mikrossa.
175 asteen uuninlämmössä n. 1,5 tuntia.
(Nautitaan esim. kanelisokerin kanssa.)
Magnan ohraleipäset
Runsas 2dl kylmää vettä
Yksi keitetty pieni nauris muussattuna (kokeiltu myös yhden ison perunan kanssa mikä ei kuulu keskiaikaan)
Suolaa, pippuria (valkosipulia)
Ohrajauhoja lisätään niin että taikina jää löysäksi
Annetaan olla kylmässä vetäytymässä pari tuntia
Paistetaan kuumalla pannulla pieniä leipäsiä, esim. grillipannu jossa ei tarvitse käyttää rasvaa paistamiseen.
Magnan kaalihöyste
Valkokaalia silppuna
(puna) sipuli
Oliiviöljyä
(yrtti)suola, pippuri, (valkosipuli)
Paistetaan pannulla pehmeäksi
Magnan anisleivät
Makea leipä. Sokerina käytin ruokosokeria.
Alkuperäinen ohje on 1400-luvulta.
Nyt kaksi kertaa tehneenä, ekalla kerralla sain samalla ohjeella löysän taikinan ja annostelin pellille ja niistä tuli isojen keksien mallisia.
Toisella kerralla tuli tukevampi taikina ja tein pieniä sämpylöitä.
Maku oli kuitenkin sama kummallakin kerralla...
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
n. 3dl vehnäjauhoja
1 rkl murskattua anista
1 tl leivinjauhetta
200 asteinen uuni, keskitaso, n. 7-10 min.
Magnan anisleivät
Makea leipä. Sokerina käytin ruokosokeria.
Alkuperäinen ohje on 1400-luvulta.
Nyt kaksi kertaa tehneenä, ekalla kerralla sain samalla ohjeella löysän taikinan ja annostelin pellille ja niistä tuli isojen keksien mallisia.
Toisella kerralla tuli tukevampi taikina ja tein pieniä sämpylöitä.
Maku oli kuitenkin sama kummallakin kerralla...
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
n. 3dl vehnäjauhoja
1 rkl murskattua anista
1 tl leivinjauhetta
200 asteinen uuni, keskitaso, n. 7-10 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti